Skip to main content
Domovská stránka » Zdraví rodiny » NEEXISTUJE JEDNO ZÁZRAČNÉ JÍDLO, KTERÉ VÁS UDRŽÍ ŠTÍHLÝMI
ADVERTORIAL

Magdalena Kader Aghová se na svém blogu a sociálních sítích věnuje především tvorbě obsahu o zdravém stravování a aktivitách s dětmi. Jaké preferuje potraviny a co je základem její kuchyně?

Magdalena Kader Aghová

influencerka, autorka blogu Hungry Panda

Recepty tvořím především tak, aby byly pro tělo co nejvýživnější a nejprospěšnější. U mě v kuchyni najdete pouze tzv. „opravdové” potraviny, tedy vůbec či minimálně průmyslově zpracované a bez přidaných látek. Hodně využívám ovoce a zeleninu, luštěniny, celozrnné potraviny a maso, u kterého vždy dbám na jeho kvalitu.

Arabská jídla jsou většinou zdravá a s úplně čistým svědomím si je dopřávám.

Žádný konkrétní recept nemám a nemyslím si, že existuje jedno zázračné jídlo, které vás udrží štíhlými. Spíše se jedná o drobné návyky, které budete dlouhodobě dodržovat. Já například téměř nesmažím. Většinu smažených jídel můžete velmi chutně připravit v horkovzdušné fritéze nebo v troubě. Ke kávě si nedávám sušenky, ale raději kousek kvalitní vysokoprocentní čokolády, případně domácí koláč. Tam ale vždy raději sáhnu po celozrnné mouce a ne po bílé, používám třtinový cukr a sladím méně. Pokud se zrovna snažíte zhubnout, můžete část přílohy nahradit zeleninou.

RECEPT: Hummus >

Arabská jídla jsou dle mého názoru většinou zdravá a s úplně čistým svědomím si je dopřávám. Asi jedno z nejznámějších arabských jídel, hummus, je energeticky sice bohatší, ale na cizrně, tahini ani olivovém oleji nevidím vůbec nic špatného, takže tam nic neměním. Kdybych však hubla, tak bych upravila poměry ingrediencí a použila méně tahini a olivového oleje.

RECEPT: Kakaová babovka s jablky >

Falafel; zdroj: archiv Hungry Panda

Další velmi známé arabské jídlo je například falafel, který také neobsahuje žádné nezdravé ingredience. Co mu ale velmi přidává na energetické bohatosti je způsob jeho přípravy, tedy smažení. Falafel však lze připravit v horkovzdušné fritéze nebo upéct v troubě.

RECEPT: Odlehčené kuře na paprice s celozrnným knedlíkem >

Lidem ukazuji styl mého vaření a nechávám je nahlédnout do kuchyně. Moje stravovací návyky jsou asi nejvíce vidět, když vařím tradiční česká jídla v odlehčenější variantě. Bábovku či bublaninu peču z celozrnné mouky a část třtinového cukru vždy nahrazuji banánem nebo jablky. Ovoce pečivo nejen dosladí, ale zároveň mu dodá na vláčnosti.

RECEPT: Čočka se zakysanou smetanou >

Polevy dělám z kvalitního másla a vysokoprocentní čokolády. Omáčky zahušťuji zásadně bramborou nebo celozrnnou moukou. Případně, když je to možné, tak nezahušťuji vůbec (např. recept mé babičky – čočka se zakysanou smetanou a vejcem). Místo smetany na vaření využívám často zakysanou smetanu (i do jídel jako je kuře na paprice, stroganov a další), která má nejen nižší kalorickou hodnotu, ale je i lépe stravitelná.

Next article