Cestou, jak podpořit správné fungování našeho těla, je dostatek vitamínů a minerálů, které jsou klíčové také pro pacienty s cukrovkou. Proč se náš imunitní systém neobejde bez vitamínu C, D a zinku? A co je to kyselina alfa-lipoová?
IMUNITNÍ SYSTÉM A VITAMÍN C, D A ZINEK
Imunita je schopnost organismu bránit se vnějším vlivům v podobě nemocí, bakterií a virů. Pro správné fungování imunitního systému je nezbytný vitamín C, D a zinek. Vitamín C je důležitý pro normální funkci imunitního systému, snižuje míru únavy a vyčerpání, má pozitivní vliv na nervový systém a chrání buňky před oxidačním stresem. Podle studie může vést užívání vitamínů C také ke snížení hladiny glukózy u cukrovky 2. typu. K normální funkci imunitního systému přispívá i vitamín D, který je také nepostradatelný pro vstřebávání vápníku a fosforu a je důležitý pro normální funkci svalů i mineralizaci kostí.
A zinek? Ovlivňuje celý imunitní systém, chrání organismus před volnými radikály a přispívá k udržení normálního stavu pokožky, vlasů i nehtů. Co se týče diabetiků, zinek je spojený s uvolněním inzulinu a se snížením hladiny krevního cukru.
KYSELINA ALFA-LIPOOVÁ POMÁHÁ LIDEM S NEUROPATIÍ
Kyselinu alfa-lipoovou objevili v roce 1947 američtí vědci v rajčatech, později se zjistilo, že se vyskytuje také v organismu všech rostlin i živočichů. Pro farmaceutické účely byla kyselina alfa-lipoová poprvé použita v Německu v roce 1959 u pacienta, který se otrávil mochomůrkou zelenou. Ve stejném roce byly publikované první výsledky účinků této látky u pacientů s diabetickou neuropatií. Studie ukázaly, že aplikace kyseliny alfa-lipoové zlepšuje subjektivní i objektivní příznaky neuropatie a je účinná a bezpečná k dlouhodobému používání.
ÚČINKY KYSELINY ALFA-LIPOOVÉ
Jaké jsou tedy účinky kyseliny alfa-lipoové a proč je důležitá pro lidi s cukrovkou? U diabetiků se kvůli hyperglykemii aktivují alternativní metabolické cesty, jež vedou ke zvýšenému oxidačnímu stresu. Kyselina alfa-lipoová však posiluje přirozené antioxidační mechanismy, kromě toho výborně proniká z cév do nervové tkáně, má protizánětlivý účinek, zlepšuje mikrocirkulační poměry a snižuje hladinu krevního cukru.