Skip to main content
Domovská stránka » Děti » NEPOSTRADATELNÝ MLÉČNÝ TUK
Děti

NEPOSTRADATELNÝ MLÉČNÝ TUK

Photo: Adobe Stock

PROF. MUDR. JOSEF SÝKORA, PH.D.

Přednosta Dětské kliniky FN Plzeň a LF UK v Plzni

Kyselina palmitová, nejvíce zastoupená mastná kyselina v mateřském mléce, má ve zdravém fyzickém a neurologickém vývoji dětského organizmu nezastupitelnou roli. Nejbohatším přírodním zdrojem kyseliny palmitové je kromě mateřského mléka palmový olej. Ten se přidává do náhradní mléčné kojenecké výživy, abychom dosáhli podobného obsahu kyseliny palmitové jako v mateřském mléce. Vzhledem k tomu, že řada lidí palmový olej z různých důvodů odmítá, přípravky kojenecké výživy bez palmového oleje získávají na popularitě. V současné době jsou na trhu dostupné přípravky náhradní mléčné výživy obohacené o mléčný tuk – jiný zdroj kyseliny palmitové, který zajišťuje v kojenecké výživě dostatečný a přirozený příjem kyseliny palmitové bez použití palmového oleje. Tuky v mateřském mléce chrání před vznikem obezity či nadváhy v pozdějším věku. Složením zcela odpovídají růstovým a vývojovým potřebám dítěte.

Mléčný tuk představuje mocný zdroj energie a vitaminů, ovlivňuje správný růst, trávení, ochranu proti infekci, duševní a poznávací funkce, mozek, imunitu a zdraví dítěte. Tato klíčová složka mateřského mléka s vysokým obsahem mastných kyselin je nositelem lahodné chuti a typického aromatu mléka, jež tvoří komplexní vzor pro náhradní kojeneckou výživu. Představte si ho jako miliony nepatrných rozptýlených tukových kuliček obalených složitou slupkou označovanou jako MFGM s řadou bioaktivních látek. Hlavní rozdíl mezi tuky v mateřském mléce a náhradní kojenecké výživě spočívá v komplexnosti, stravitelnosti, obsahu, zastoupení a rozmanitosti jednotlivých složek.

Složení tuků v náhradní kojenecké výživě závisí na zdroji použitých lipidů, v mateřském mléce mimo jiné také odpovídá stravě matky. Tuky ve většině náhradních kojeneckých přípravků jsou tvořeny směsí rostlinných olejů, proto mají mnohem méně komplexní složení v porovnání s tuky v mateřském mléce. Nové vědecké poznatky umožňují přiblížit složení a účinek mateřského mléka i náhradní kojenecké výživy s pozitivním účinkem na zdraví dětské populace. Biotechnologické postupy umožnily obohacení kojenecké výživy o unikátní recepturu s obsahem bioaktivních složek mléčného tuku MFGM, jehož složení vychází přímo z mateřského mléka. Někteří výrobci již takto obohacená kojenecká mléka s mléčným tukem a MFGM uvedli na trh.

Next article