Skip to main content
Domovská stránka » Civilizační onemocnění » JDE DOHROMADY BEZLEPKOVÁ DIETA A PEČENÍ?
ADVERTORIAL

Celiakové si nemusejí odpírat sladké. Směsi i mouky bez lepku od renomovaného britského výrobce Doves Farm jsou jedinečné svým složením a bez obsahu jakýchkoliv alergenů. Jsou proto vhodné nejen pro celiaky, ale i přísné alergiky. Neobsahují pšeničný deproteinovaný škrob, sóju ani lupinu. Jejich kvalitní, přirozeně bezlepkové složení (rýže, bramborový škrob, tapioka, kukuřice a pohanka) se přímo odráží v chuti. Navíc se s nimi výborně pracuje. Na stránkách www.dovesfarm.cz naleznete bohatou kolekci receptů pro každou příležitost. 

Recepty

Medovník bez lepku

100 g másla (Hery)
200 g pískového cukru
4 lžíce medu (100 g)
50 ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
250 g Doves Farm chlebové směsi bílé bez lepku
250 g Doves Farm směsi bílé bez lepku
1 lžíce perníkového koření
2 lžičky sody

Krém:
karamelové Salko
280 g másla
100 g mletých ořechů

  • máslo, med, cukr a mléko rozpustíme ve vodní lázni
  • po rozpuštění vyndáme z vodní lázně a dobře promícháme s vejci a octem
  • postupně zapracujeme prosátou mouku s kořením a sodou
  • vše propracujeme v hladké těsto
  • necháme vychladnout, lépe se válí
  • těsto rozdělíme na 4 – 6 dílů (děláme z 6)
  • každý díl rozválíme na kruh nakreslený na pečícím papíře, průměr asi 25 cm + přesah cca 1 cm (uválet opravdu tenké placky, těsto v troubě nabude! Pokud se vám lepí, potřete lehce váleček mokrou rukou)
  • pečeme v troubě předehřáté na 200°C 5 minut
  • necháme vychladnout, pak podle talíře ořízneme kruh
  • přebytky použijeme na posypání povrchu medovníku
  • každý plát potřeme krémem a lehce posypeme ořechy
  • vrstvíme na sebe
  • poslední plát a boky medovníku potřeme rovněž krémem
  • ořezané přebytky rozdrobíme a smícháme se zbytkem ořechů
  • celý medovník i z boků posypeme touto směsí
  • povrch můžeme pokapat čokoládou
Medovník bez lepku, Doves Farm Směs bílá bez lepku, Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku

Bílý chléb z bílé chlebové směsi bez lepku

200 ml vlažného mléka (do obyčejné trouby 220 ml)
200 ml vlažné vody
2 vejce
1 lžičku octa
6 lžic oleje
lžička soli (7 g)
2 lžíce cukru
500 g Doves farm bílé chlebové směsi 
půl sáčku sušených kvasnic

Varianta pečení v troubě: 

  • těsto dobře vypracujeme, dáme do vymazané formy a necháme nakynout (min 40 min.)
  • do trouby vložíme hrnek s horkou vodou
  • chléb pokropíme vodou pomocí rozprašovače
  • pečeme 15 min. na 200°C, poté troubu vyvětráme a teplotu stáhneme na 190°C
  • pečeme 40 – 50 minut
  • po upečení můžeme chléb opět pokropit vodou

Varianta pečení v domácí pekárně:

  • volíme program dlouhý cca 2 hodiny
Bílý chléb bez lepku, Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku

Makovky bez lepku

250 g tvarohu (vanička)
2 vejce
5 lžic cukru
špetka soli
vanilkový cukr
250 g Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
trochu mléka na pomazání
mák na posypání

  • vejce, cukr, vanilku a sůl rozšleháme spolu s tvarohem
  • přidáme mouku
  • plech si vyložíme pečícím papírem a vymažeme olejem
  • namočenýma rukama tvoříme z těsta kuličky, které klademe na plech a posypeme mákem
  • pečeme 12 minut na 190°C
  • nyní pomažeme makovky mlékem a pečeme ještě dalších 5 minut
Makovky bez lepku, Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku

DOVES FARM směsi bez lepku jsou dostání v prodejnách Kaufland, Billa, Globus, lekarna.czrohlik.czgrizly.cz, zdravé výživy.

Recepty najdete na www.dovesfarm.cz

Cooky – Kakové sušenky s vanilkovým krémem bez lepku a laktózy, Nairns – Ovesné sušenky s čokoládou bez lepku

Next article