Celiakové si nemusejí odpírat sladké. Směsi i mouky bez lepku od renomovaného britského výrobce Doves Farm jsou jedinečné svým složením a bez obsahu jakýchkoliv alergenů. Jsou proto vhodné nejen pro celiaky, ale i přísné alergiky. Neobsahují pšeničný deproteinovaný škrob, sóju ani lupinu. Jejich kvalitní, přirozeně bezlepkové složení (rýže, bramborový škrob, tapioka, kukuřice a pohanka) se přímo odráží v chuti. Navíc se s nimi výborně pracuje. Na stránkách www.dovesfarm.cz naleznete bohatou kolekci receptů pro každou příležitost.
Recepty
Medovník bez lepku
100 g másla (Hery)
200 g pískového cukru
4 lžíce medu (100 g)
50 ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
250 g Doves Farm chlebové směsi bílé bez lepku
250 g Doves Farm směsi bílé bez lepku
1 lžíce perníkového koření
2 lžičky sody
Krém:
karamelové Salko
280 g másla
100 g mletých ořechů
- máslo, med, cukr a mléko rozpustíme ve vodní lázni
- po rozpuštění vyndáme z vodní lázně a dobře promícháme s vejci a octem
- postupně zapracujeme prosátou mouku s kořením a sodou
- vše propracujeme v hladké těsto
- necháme vychladnout, lépe se válí
- těsto rozdělíme na 4 – 6 dílů (děláme z 6)
- každý díl rozválíme na kruh nakreslený na pečícím papíře, průměr asi 25 cm + přesah cca 1 cm (uválet opravdu tenké placky, těsto v troubě nabude! Pokud se vám lepí, potřete lehce váleček mokrou rukou)
- pečeme v troubě předehřáté na 200°C 5 minut
- necháme vychladnout, pak podle talíře ořízneme kruh
- přebytky použijeme na posypání povrchu medovníku
- každý plát potřeme krémem a lehce posypeme ořechy
- vrstvíme na sebe
- poslední plát a boky medovníku potřeme rovněž krémem
- ořezané přebytky rozdrobíme a smícháme se zbytkem ořechů
- celý medovník i z boků posypeme touto směsí
- povrch můžeme pokapat čokoládou
Bílý chléb z bílé chlebové směsi bez lepku
200 ml vlažného mléka (do obyčejné trouby 220 ml)
200 ml vlažné vody
2 vejce
1 lžičku octa
6 lžic oleje
lžička soli (7 g)
2 lžíce cukru
500 g Doves farm bílé chlebové směsi
půl sáčku sušených kvasnic
Varianta pečení v troubě:
- těsto dobře vypracujeme, dáme do vymazané formy a necháme nakynout (min 40 min.)
- do trouby vložíme hrnek s horkou vodou
- chléb pokropíme vodou pomocí rozprašovače
- pečeme 15 min. na 200°C, poté troubu vyvětráme a teplotu stáhneme na 190°C
- pečeme 40 – 50 minut
- po upečení můžeme chléb opět pokropit vodou
Varianta pečení v domácí pekárně:
- volíme program dlouhý cca 2 hodiny
Makovky bez lepku
250 g tvarohu (vanička)
2 vejce
5 lžic cukru
špetka soli
vanilkový cukr
250 g Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
trochu mléka na pomazání
mák na posypání
- vejce, cukr, vanilku a sůl rozšleháme spolu s tvarohem
- přidáme mouku
- plech si vyložíme pečícím papírem a vymažeme olejem
- namočenýma rukama tvoříme z těsta kuličky, které klademe na plech a posypeme mákem
- pečeme 12 minut na 190°C
- nyní pomažeme makovky mlékem a pečeme ještě dalších 5 minut
DOVES FARM směsi bez lepku jsou dostání v prodejnách Kaufland, Billa, Globus, lekarna.cz, rohlik.cz, grizly.cz, zdravé výživy.
Recepty najdete na www.dovesfarm.cz