Skip to main content
Domovská stránka » Naše rodina » JEDNODENNÍ CHIRURGIE V MY CLINIC NASTAVUJE NOVÉ STANDARDY
ADVERTORIAL

MY CLINIC, medicínské centrum v Praze 6-Dejvicích, nyní rozšířilo své služby o prvotřídní jednotky ambulantní a jednodenní chirurgie, včetně moderní rentgenové stanice. Koncept jednodenní chirurgie umožňuje klientům podstoupit operační zákrok a opustit kliniku ještě tentýž, či druhý den. Mezi takové patří i laparoskopická operace při léčbě onemocnění, jako je např. endometrióza.

Jedná se o moderní pojetí chirurgické léčby s řadou výhod. Minimální čas strávený ve zdravotnickém zařízení přispívá k eliminování stresu spojeného s hospitalizací a klienta méně zatěžuje. Dalšími výhodami jsou nižší riziko infekcí a komplikací spojených s delším pobytem v nemocnici a rychlejší zotavení.

S moderní infrastrukturou a týmem vysoce kvalifikovaných chirurgů MY CLINIC nabízí širokou škálu specializovaných chirurgických služeb – od výkonů břišní a obecné chirurgie přes cévní chirurgii až po ortopedické a gynekologické zákroky.

Mezi tyto zákroky patří laparoskopické operace zaměřené na diagnostiku a léčbu problémů v oblasti vnitřních rodidel, malé pánve a břišní dutiny. Při těchto výkonech je možné odstranit patologické procesy v tkáních v co největším rozsahu. Tato miniinvazivní metoda umožňuje přístup do břišní dutiny bez jejího otevření tradičním chirurgickým řezem. Tato endoskopická operativa řeší obtíže spojené s neplodností či bolestmi, včetně léčby endometriózy, myomů a dalších patologií dělohy a vaječníků.

my clinic
Zdroj: archiv MY CLINIC

Endometrióza je nezhoubné, chronické onemocnění, které se vyskytuje u žen nejčastěji v reprodukčním věku. Vznik a vývoj této nemoci není stále zcela objasněn. Děloha je vystlána sliznicí neboli endometriem. Pokud nedojde k oplodnění, část této sliznice se během menstruace odloučí z těla. Avšak při endometrióze nacházíme děložní sliznici i mimo dělohu – nejčastěji na vaječnících, pobřišnici, střevu či v močovém traktu. Může se však vyskytovat i mimo břišní dutinu, a to například na plicích, v mozku, kloubech či spojivkovém vaku oka.

Základními projevy jsou bolesti a neplodnost. Často se jedná o křečovité bolesti v podbřišku během menstruace i mimo ni, bolest při pohlavním styku, případně bolesti zad, pocit plnosti, nadýmání nebo problémy s vyprazdňováním střev či močového měchýře. Přitom intenzita bolestí není závislá na velikosti ložisek endometriózy. I malé ložisko může někdy způsobovat velice silnou bolest, a naopak rozsáhlá endometrióza může být bez příznaků. Pokud přetrvává endometrióza na vaječnících do postmenopauzy, je zde asi 4% riziko nádorového zvratu.

Jakmile žena pociťuje uvedené obtíže, je žádoucí se objednat ke svému ošetřujícímu gynekologovi či na vyšetření do naší gynekologické ambulance. Samotná diagnostika je založená na popisu potíží klientkou, palpačním vyšetření a ultrazvuku malé pánve. Konečnou diagnózu může potvrdit laparoskopie, kterou lze provést právě na moderních sálech jednodenní chirurgie v MY CLINIC.

Terapie probíhá konzervativně v podobě užívání hormonální antikoncepce či preparátů s gestagenní složkou k zablokování ovulace. K operačnímu řešení dochází v případech neplodnosti a bolesti, kdy je snaha o maximální odstranění tkání postižených endometriózou. Pokud žena již neplánuje těhotenství, může být doporučena i hysterektomie (chirurgické odstranění dělohy).


Zdroje:

Next article