Skip to main content
Domovská stránka » Naše rodina » STAVEBNICE LEGO® PŘIBLIŽUJÍ RODIČE KE SVĚTU VIDEOHER
ADVERTORIAL

Videohry hrají v životě dnešních dětí větší roli než kdy dřív. Právě pro ně má společnost LEGO několik řad stavebnic na motivy populárních videoher, které nabízejí všem hráčům jedinečnou příležitost expandovat svá oblíbená dobrodružství za hranice digitálních světů. A rodičům zase otevírají vrátka, jak se svými ratolestmi strávit trochu společného času v prostředí, které je dětem důvěrně blízké. Stačí se jen nechat vést.

Technologie jsou běžnou součástí života, se kterým se děti setkávají každý den. Spousta mladých rodičů však naštěstí sama stála na prahu digitální revoluce a prošla si svým vlastním hráčským obdobím – jen bez live streamů, onlinového hraní a organizovaných raidů, bez let’s playů a ligových utkání. Hrát s přáteli pro ně většinou znamenalo sejít se u někoho doma a v hraní videoher se střídat u jednoho stroje. Možná i proto je pro ně těžké dnešní hráče pochopit.

Vidět videohry jako zlozvyk a plýtvání časem je samozřejmě snadné, ale stejně jako u každého nového fenoménu stojí za to se nad nimi zamyslet trochu hlouběji. Videohry mnohdy otevírají nové světy plné potenciálu, učí děti aktivnímu přístupu, kritickému myšlení a rozhodování a v některých případech třeba i základním povelům programovacích jazyků. A v učení angličtiny mnohonásobně překonávají jakýkoliv školní kurz. Nestálo by tedy za to je zkusit alespoň prozkoumat?

Zdroj: Adobe Stock

Společnost LEGO otevírá rodičům hned čtyři známé herní světy – Animal Crossing, Super Mario, Minecraft a Sonic. A právě tady se nabízí skvělá možnost, jak se s dětmi o jejich zábavě pobavit naživo, a ještě si užít stavění. Děti vám můžou na stavebnicích LEGO ukázat, jak tyto hry fungují, představit jednotlivé postavičky i jejich příběhy. Staňte se na chvíli hosty v jejich světě a nechte se vtáhnout do děje!

Už za půlhodinu společně stráveného času se můžete dozvědět nepřeberné množství informací – stačí jen dát dětem volnou ruku ve hře a nechat se od nich pro jednou vést. A pokud se bojíte, že nebudete ničemu rozumět, nezoufejte – na konci článku jsme si pro vás připravili zábavný kvíz, který vám přiblíží základní reálie oblíbených videoher, a také užitečný slovníček, který se vám při společné hře bude určitě hodit.

Společné hraní s rodiči prokazatelně pomáhá dětem ve zdravém vývoji a je perfektním nástrojem verbálního učení. Výzkum společnosti LEGO® Play Well Study také potvrdil, že společná hra znatelně přispívá k celkovému rodinnému štěstí jak dětí, tak rodičů. Už půl hodiny denně může mít pozitivní efekt. To ale samozřejmě neznamená, že by rodiče měli rezignovat na svou roli. I společná hra potřebuje určitou strukturu a u videoherních světů to platí dvojnásob.

Básní vaše dítě každý den o Creeperovi, Mariovi nebo Sonicovi a vy jen přikyvujete a předstíráte, že rozumíte? Je na čase rozluštit svět videoher! Díky kvízu níže se ponoříte do populárních her jako Minecraft, Animal Crossing, Sonic a Super Mario.

Zdroj: Adobe Stock

Odpovědi: 1B, 2B, 3C, 4C, 5A, 6B, 7A, 8B, 9A, 10A, 11B, 12A 

Jak jste si vedli? Bez ohledu na skóre se vsadíme, že jste se dozvěděli něco nového o hrách, kterými jsou vaše děti posedlé! A pokud byste si chtěli znalosti ještě víc prohloubit, máme pro vás skvělý tip!

Tato šikovná příručka slovní zásoby je vaším tahákem k pochopení žargonu, postav a čiré zábavy z videoher. Naučí vás všechno, od běžných herních pojmů jako „AFK“ a „loot“ až po ikonické postavy jako Mario a Sonic.

Zábava tady ale nekončí. Je čas přenést vaše nově nabyté herní znalosti z obrazovky do skutečného světa! Mnoho z těchto oblíbených videoherních postav existuje i ve stavebnicích LEGO®. Společně s vaším dítětem můžete postavit Interaktivní stavebnici LEGO® Mario™ a dobrodružství nebo si zajezdit se superrychlou závodní lodí ve stavebnici Tails a jeho dobrodružný člun.

Zdroj: archiv LEGO
Next article