Skip to main content
Domovská stránka » Srdce a krev » FIBRILACE SÍNÍ JE NEJČASTĚJŠÍ SETRVALOU ARYTMIÍ
ADVERTORIAL

Fibrilací síní trpí celosvětově miliony lidí a Česká republika není výjimkou. Její výskyt se pohybuje okolo 2–4 %, výrazně však roste s věkem a po 75. roku života se její výskyt zvyšuje až k 10 %. S ohledem na stárnutí naší populace se tak očekává až dvojnásobný nárůst diagnóz tohoto onemocnění.

MUDr. Vojtěch Šebetovský

lékař na I. kardioangiologické klinice, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

To, co se děje při arytmii se srdcem, si můžeme představit jako určité mihotání srdečních síní, které by se za normálních okolností měly stahovat v pravidelných intervalech, a udávat tak i správný rytmus komorám. To se však neděje, a uvedené mihotání má tudíž za následek dysfunkci síní a rovněž nepravidelnost srdečního rytmu. Zákeřnost tohoto srdečního onemocnění spočívá ale i v tom, že 50–87 % pacientů arytmii zpočátku nemusí vůbec vnímat, a tak se prezentuje až později svými komplikacemi.

Fibrilace síní jde ruku v ruce s civilizačními chorobami, jako jsou diabetes, obezita či vysoký krevní tlak. Dále může souviset i s vyšším příjmem alkoholu nebo kouřením. Avšak riziko toho, že se u člověka tato arytmie objeví, závisí i na genetické predispozici. Faktem také je, že touto srdeční poruchou bývají častěji postiženi muži.

Mezi symptomy, které člověk může při arytmii pociťovat, patří nepravidelné a mnohdy i nepřirozeně rychlé bušení srdce, únava či nevýkonnost spojená s dušností, tlakem na hrudi, zvýšeným pocením a motáním hlavy. Dále pak narušuje i spánek. Přestože zprvu člověk nemusí cítit téměř nic, může mít tato arytmie velmi závažné následky. Fibrilace síní totiž vede k srdečnímu selhání a úmrtí. Kvůli zvýšenému srážení krve v dysfunkčních srdečních síních může být také příčinnou cévní mozkové příhody (mrtvice). Arytmie dlouhodobě snižuje kvalitu života pacientů, komplikuje přidružená onemocnění a případné operace. Zároveň přispívá k poruchám paměti a depresím.

srdeční arytmie
Zdroj: Adobe Stock

Nejlepším přístupem, jak předejít následkům fibrilace síní, je arytmii vůbec nemít. Nejefektivněji tomu přispějeme právě zdravým životním stylem a pohybem. Když už se však arytmie objeví, je nutné včasně zasáhnout. Proto poctivě choďte na pravidelné preventivní prohlídky a neodkládejte návštěvu lékaře, když se zmiňované příznaky objeví. Během několika posledních let došlo k výraznému pokroku nejen u diagnostiky fibrilace síní, s níž nám dokážou pomoci i některé chytré hodinky, ale výrazně se zlepšila i léčba, a to ať už farmakologická, tak i operační (tzv. katétrové ablace). Navíc Česko v tomto oboru patří ke světovým špičkám.

Zeptejte se svého lékaře, jak lze tuto život ohrožující srdeční poruchu včas odhalit a co vše ideálně dělat v rámci prevence.

Next article