Skip to main content
Domovská stránka » Ženské zdraví » INTIMNÍ PROBLÉM, KTERÝ SE TÝKÁ AŽ 75 % ŽEN: VAGINÁLNÍ KVASINKOVÁ INFEKCE
ADVERTORIAL

Hustý vaginální výtok, svědění, pálení, zarudnutí, bolestivost a otok intimních partií. To jsou nejčastější příznaky kvasinkové infekce, se kterou se během života setká většina žen, 50 % žen s ní navíc bojuje opakovaně. Patří tak k nejčastějším gynekologickým onemocněním. Jaké jsou příčiny kvasinkové infekce a jak ji účinně léčit?

Kvasinky jsou společně s bakteriemi přirozenou součástí vaginální mikroflóry. Nepříjemné projevy infekce se tak začínají hlásit o slovo až ve chvíli, kdy se kvasinky přemnoží. K nadměrnému množení kvasinek může dojít například z důvodu hormonálních změn, užívání antibiotik, koupání v přírodě nebo používání parfémovaných mýdel.

Zjistěte, co je pravda a co mýtus. Kvíz o kvasinkové infekci >

V dnešní době je v lékárnách k dostání bohatá nabídka volně prodejných přípravků určených k léčbě vaginální kvasinkové infekce. Sáhnout můžete například po vaginálních tabletách, měkkých tobolkách nebo intravaginálním krému. Tyto přípravky obsahují různé účinné látky, zpravidla se jedná o klotrimazol, ekonazol nebo fentikonazol.

O vaginální kvasinkové infekci a dalších intimních problémech se ve společnosti stále příliš nemluví. Rozhodně však není za co se stydět, jedná se o zdravotní problém jako každý jiný a je třeba ho začít co nejdříve léčit, aby nepříjemné příznaky odezněly. Zejména pro pacientky, které mají infekci poprvé, je obtížné rozlišit, zda se jedná o vaginální kvasinkovou nebo bakteriální infekci. Ta se vyznačáje řídkým šedobílým výtokem, který může zapáchat, ale bez svědění či bolestivosti intimních partií. Nebojte se proto požádat o radu v lékárně, kde vám poradí profesionálové, kteří toto téma řeší dnes a denně. V případě, že se s kvasinkovou infekcí potýkáte několikrát do roka, doporučujeme navštívit lékaře.

Next article