Skip to main content
Domovská stránka » Naše rodina » PODPORA A POMOCNÁ RUKA (NEJEN) PRO SÓLO RODIČE
ADVERTORIAL

Každá čtvrtá rodina je neúplná a v 90 % jsou samoživitelkami ženy. Nezisková organizace Aperio pomáhá nejen sólo rodičům už řadu let, a zlepšuje tak jejich postavení ve společnosti. Odborníků z Aperia jsme se proto zeptali, jakým výzvám tito rodiče čelí a jaký vliv má rodinná situace na jejich děti.

Tereza Kochová

PR specialistka, Aperio ­- Společnost pro zdravé rodičovství, z.s.

Dopady pandemie covidu, vysoká inflace, krize bydlení – s těmito problémy se potýkáme všichni, ale rodiče sólo rodiče dvojnásob. „Zejména sólo matky se ocitají v začarovaném kruhu – kvůli nedostatku služeb péče o děti a flexibilních pracovních úvazků častěji preferují nevýhodná a nestabilní zaměstnání. Ta jim však nezajišťují dostatečný finanční příjem, natož rezervy. Čelí i vysoké psychické zátěži, což se může projevit na jejich zdraví. Neustálé slaďování práce s péčí o děti a domácnost vede k jejich vyčerpání,“ popisuje Lucie Ryntová, programová vedoucí Aperia.

Ve společnosti často navíc zejména sólo mámy narážejí na předsudky. Mezi nejrozšířenější mýty patří, že si za svou situaci mohou samy nebo že nepracují a žijí z dávek. Jejich postavení se bohužel nijak výrazně nezlepšuje – téma sólo rodičů je ve vnímání veřejnosti i v politice stále popelkou. V poslední době se na něj však snaží více upozornit například první dáma Eva Pavlová a funguje i řada organizací, které sólo rodičům pomáhají. Mezi ně patří i Aperio. „Sólo rodiče se mohou obracet na naši Poradnu pro mámy a táty, která nabízí bezplatné právní a psychologické poradenství, a pořádáme také podpůrný program Naberte dech, který sólo rodičům pomáhá načerpat síly a zlepšit situaci svou i dětí,“ doplňuje Lucie Ryntová.

sólo rodiče
Zdroj: Adobe Stock

Děti sólo rodičů mohou být odolnější a samostatnější. Podle zkušeností Aperia na ně nemá tak velký negativní vliv samotný fakt sólo rodičovství, ale mnoho souvisejících faktorů, například finanční situace rodiny nebo přetrvávající rodičovské konflikty. Děti totiž vnímají rodinné krize velmi citlivě. „S dětmi je dobré o problémech mluvit, a to formou přiměřenou jejich věku, naslouchat jim a dát prostor jejich pocitům a potřebám, aby věděly, že na nich záleží. Rodiče by si měli opatřit co nejvíc relevantních informací a podpory, aby dokázali rozchodem projít s co nejmenšími šrámy a byli i v budoucnu oporou svým dětem,“ vysvětluje Halka Jaklová, mediátorka a lektorka programu Rozchodem rodina nekončí, který Aperio také pořádá. A dodává: „Oporou rodičům jsme zase my v Aperiu, ať už řeší cokoliv.“

Next article