Skip to main content
Domovská stránka » Naše rodina » JAK OTĚHOTNĚT, KDYŽ TO NEJDE?
Naše rodina

JAK OTĚHOTNĚT, KDYŽ TO NEJDE?

Zdroj: Pixabay.com

Mnoho párů touží po založení rodiny, ale ne vždy to jde podle plánu. Pokud se snažíte otěhotnět a nedaří se vám to, nezoufejte. Někdy to chce jen čas a trpělivost. Stojí také za to vyzkoušet různé praktické rady, jak zvýšit šanci na otěhotnění.

Pokud se už o miminko nějaký čas pokoušíte, pravděpodobně jste již hledali a zkoušeli různé zaručené či babské rady, jak rychle otěhotnět. Bohužel vám žádný způsob na 100 % nezaručí, že se miminka hned dočkáte. Na vině mohou být zdravotní komplikace a další příčiny, které se mnohdy nepodaří odhalit. O neplodnosti jako takové se mluví ve chvíli, kdy se o početí snažíte déle než rok. Statistiky mluví o 20 % párů, ale toto číslo se rok od roku zvyšuje.

K nejčastějším příčinám neplodnosti patří u žen nepravidelná ovulace, překážky ve vejcovodech, abnormální děložní dutina, protilátky, hormonální poruchy nebo vysoký věk. Právě věk ženy je důležitým faktorem, a to vzhledem k tomu, že se průměrný věk rodiček rok od roku zvyšuje. Jen pro představu – šance na otěhotnění ve 40 letech se snižuje na 4,5 %. Na straně mužů jde nejčastěji o poruchu tvorby spermií, která se týká např. jejich snížené kvality či pohyblivosti. I ty jsou často zapříčiněné nezdravým životním stylem, kouřením, nadměrným pitím alkoholu apod. Co mohou páry naopak udělat pro to, aby otěhotnění podpořili?

Klíčovým faktorem při plánování těhotenství u žen je sledovat svůj menstruační cyklus a znát termín ovulace. Během ní se zralé vajíčko uvolní z vaječníku a putuje do dělohy. Ovulace nastává nejčastěji v polovině cyklu (cca 14. den). Pravděpodobnost početí je právě v této době nejvyšší, přičemž vajíčko je schopné oplodnění jen asi 24 hodin po ovulaci (zatímco spermie, jež jsou schopné ho oplodnit, přežívají ve vejcovodu po dobu 3 až 5 dnů). Délka menstruačního cyklu se u žen liší, a proto nastává u každé ovulace jindy.

Buď si můžete pořídit ovulační testy z lékárny, nebo pozorovat své tělo. Základní metodou je pravidelné měření ústní či poševní teploty, a to ideálně hned po probuzení. S ovulací se teplota zvyšuje zhruba o 3 desetiny stupně Celsia. Dalšími signály ovulace jsou – změna hlenu děložního čípku, který je řidší (usnadňuje spermiím cestu k vajíčku), ale také bolesti v podbřišku podobné těm menstruačním či dokonce špinění, zvýšená chuť na sex nebo citlivější prsa. Ovulaci samotnou lze podpořit užíváním doplňků stravy pro podporu plodnosti, jako je kotvičník, maca či ženšen. Z českých bylin je doporučovaný především kontryhel, meduňka a šalvěj, ta je označovaná jako přírodní varianta estrogenu (ženského hormonu).

Kromě sledování ovulace existují i další faktory, které ovlivňují vaši plodnost. Jak už bylo řečeno, dbejte na zdravý životní styl, vynechte alkohol, kouření a snažte se vyvarovat stresu. Naopak jezte zdravě, dostatečně spěte, odpočívejte a také se pravidelně hýbejte. Důležitá je kyselina listová, kterou bude vaše tělo potřebovat ve zvýšené míře i během prvních třech měsíců těhotenství. Přispívá totiž k růstu zárodečných tkání plodu. Aby její hladina byla dostatečná, lékaři doporučují užívat ji už při plánování otěhotnění. Vybrat si můžete i kombinaci kyseliny listové s dalšími vitamíny a minerály, jež jsou pro organismus v tomto období vhodné, jako je např. vitamín C, D, B, E a hořčík.

jak otěhotnět
Zdroj: Pixabay.com

Stejně jako pro ženy i pro muže platí dodržování pravidel zdravého životního stylu. Navíc by se měli vyhnout přehřívání varlat, které snižuje pohyblivost spermií (např. v saunách, při horké koupeli atd.). Ideální je také nošení volnějšího prádla a kalhot. Při plánování miminka se nedoporučuje používat lubrikační gely, které mají na životaschopnost spermií negativní vliv. Kvalitu ejakulátu podpoří vitamíny a minerály, jako jsou vitamín C, B, D, hořčík, selen a zinek. Z bylin jsou vhodné peruánská maca nebo kotvičník zemní, jež přirozeně zvyšují testosteron.

Vyzkoušeli jste už všechno možné a stále se vám nedaří otěhotnět? Pokud snahy o miminko trvají déle než rok, zvažte lékařské vyšetření. Třeba je na vině snadno řešitelná příčina a vy se zbytečně trápíte. Ale ani pokud se na důvod neplodnosti nepřijde, není důvod ztrácet naději. Díky reprodukční medicíně mají páry šanci otěhotnět pomocí metod asistované reprodukce. Nejprve se většinou vyzkouší tzv. intrauterinní inseminace (známá pod zkratkou IUI), kdy se vybrané spermie uměle vloží k připravenému vajíčku v období ovulace. Žena může být předem stimulovaná hormonální léčbou, aby se šance na otěhotnění zvýšila.

Pokud tato metoda není úspěšná nebo pokud jsou příčinou neplodnosti např. chybějící vejcovody, nepravidelná ovulace či nízký počet spermií, přistupuje se k tzv. IVF (in vitro fertilizace). V tomto případě dochází k oplodnění vajíčka spermií mimo tělo ženy. Zralá vajíčka, která jsou stimulovaná hormonálně, se ženě odeberou a laboratorně spojí se spermiemi. Takto oplodněná vajíčka se několik dní sledují v laboratoři a následně se přenesou do těla ženy.

embryo
Zdroj: Pixabay.com

Cesta k miminku může být pro některé páry náročná, ale s trpělivostí, správnými informacemi a podporou odborníků máte šanci na úspěch. Sledujte svou ovulaci, dbejte na zdravý životní styl a nezapomeňte konzultovat své možnosti s lékařem. Pokud se vám nedaří otěhotnět přirozenou cestou, moderní medicína nabízí řadu metod, které mohou vaši touhu po rodičovství naplnit.

Next article