Skip to main content
Domovská stránka » Ženské zdraví » PSYCHICKÁ POHODA JE KLÍČOVÁ PRO POČETÍ I ZDRAVÝ PRŮBĚH TĚHOTENSTVÍ
ADVERTORIAL

V dnešní době má mnoho párů problémy s otěhotněním. Další náročnou zkoušku představuje také ztráta miminka v průběhu těhotenství. V obou případech je důležité nebát se říci o pomoc a vyhledat vhodného terapeuta či kouče. Na otázky ohledně tohoto tématu nám proto odpoví poradkyně Klára Antonova Fischleinová.

Klára Antonova Fischleinová

poradkyně v oblasti plodnosti, zakladatelka projektu Vypni hlavu

Technik a strategií je mnoho. Každá žena potřebuje trochu jinou kombinaci, protože psychické dopady neplodnosti mají více vrstev. Ve zkratce řečeno, procházím s klientkou od vrstvy každodenního fungování a nejčastějších pocitů či myšlenek přes vrstvu asociací a přesvědčení, které si ohledně mateřství nese v sobě, až po vrstvu strachů a stresu v těle. Zajímá mě, jak fyzicky tyto stavy cítí nebo kde vnímá napětí. Někdy řešíme i vztahy a komunikaci.

Zdroj: Adobe Stock

Antistresové rituály se somatickými technikami pak zařazujeme a kombinujeme v průběhu celé zmíněné „analýzy“, a to na několika konzultacích. Často jde o určitý typ dechové techniky, ke kterému připojíme vůni, hudbu, vizualizaci nebo třeba dotek, díky němuž žena dokáže lépe nasměrovat dech, a dojde tak k uvolnění konkrétní oblasti. Kromě tohoto se detailně zaměřujeme na proměny myšlení a emočního prožívání. Učím ženy nadhledu a přerámování situací, které je trápí a cítí se v nich zaseklé.

Podívat se na seznam konzultací >

Využívám přístup popsaný výše, jen přizpůsobený těhotenství. Více s těmito ženami řešíme strachy a negativní myšlenky.

Zdroj: Adobe Stock

Já osobně bych si důkladně prošla jeho web a dosažené vzdělání či certifikace. Pokud tyto informace neuvádí, vnímám to jako neprofesionální. U tématu neplodnosti a těhotenských ztrát může být nejsnazší obrátit se na odborníka zaměřeného na tuto problematiku. Od klientek někdy slýchám, že se na terapii cítily s tímto tématem nepochopené či směřované k určitému rozhodnutí. To více ublíží, než pomůže. Nicméně každé ženě vyhovuje jiný způsob sdílení a péče, proto to nechci zobecňovat. Důvěryhodnost a sympatie jsou velmi důležité.

Tělo a mysl tvoří jeden celek. Cokoliv uděláme pro zdraví, promítne se do obojího. Ohledně fyzické plodnosti doporučuji péči ve spolupráci se specialisty a na základě vlastních krevních testů namísto náhodného zkoušení trendů či obecných rad. Individuální protokol (fyzický i psychický) je nejkratší cestou k výsledkům.

Next article