Skip to main content
Domovská stránka » Zdraví rodiny » NUTRIČNÍ PROGRAMOVÁNÍ: JAK STRAVA UTVÁŘÍ BUDOUCNOST DĚTÍ
ADVERTORIAL

Představte si tělo jako složitou stavbu. Aby tato stavba pevně stála a vydržela všechny životní bouře, potřebuje kvalitní základy a materiály. A teď si představte, že toto tvoří to, co jíte a pijete už od dětství. A tomu se říká nutriční programování!

Jakékoliv ingredience použijeme během těhotenství, kojení a raného dětství, ovlivňují, jak bude „naše stavba“ vypadat v dospělosti. Rodiče mají zásadní úlohu v tom, že dětem poskytují dobrý příklad. Pravidelným zapojením dětí do přípravy jídel podporují pozitivní vztah k různým potravinám. Dbají na pravidelnost jídel a omezují nezdravé svačiny, což pomáhá vytvářet zdravé návyky. Tento přístup nejen podporuje zdravý růst a vývoj, ale také přispívá k dlouhodobé pohodě a zdravé volbě potravin v dospělosti.

MUDr. Jana Kaprová

dětská lékařka

„… Prvních 6 měsíců po narození je přirozenou výživou mateřské mléko. Pokud z nějakého důvodu nemůže být děťátko kojeno, mělo by dostávat mléčnou formuli. Nemléčné příkrmy lze podávat nejdříve po 4. měsíci. V takovém případě lze nemléčné příkrmy podávat nejdříve po 4. měsíci. Nejpozději v 6 měsících by s příkrmy měl začít každý kojenec. Postupně je do jídelníčku zařazena zelenina a brambory, maso, obilné kaše a přílohy, ovoce a bílý jogurt. Maso patří do jídelníčku téměř denně, a to i červené maso a ryby. Ovoce a zeleninu by děti měly dostávat každý den v  několika porcích. Do stravy kojenců nepatří přidaná sůl a cukr. S těmi bychom měli šetřit i u batolat. Batolata stále potřebují dostatek mléka a mléčných výrobků, asi 300-330 ml denně. …“

Zdroj: Danone

Pokud Vaše děťátko nemůže být kojeno, jsou vhodnou volbou tzv. batolecí mléka pro děti od 1 roku. Oproti kravskému mléku nemají tolik bílkovin, které mohou představovat při nesprávně nastaveném jídelníčku pro dětský organismus zátěž. Jestliže nemáte ve výběru jasno, poraďte se určitě s pediatrem. Osvědčenými produkty na trhu jsou například Nutrilon 3 a 4 Advanced nebo Profutura DUOBIOTIKTM. Již 2 hrnečky denně (2x 166 ml) podpoří imunitu vašeho děťátka. A nejen to:

  • Obsahují denní dávku vit. C a D, které podporují imunitu*.
  • Vitamín D a vápník – důležité pomocníky pro normální růst a vývin kostí u dětí.**
  • Prebiotika GOS/FOS neboli oligosacharidy – důležité látky, podobné těm, které se vyskytují také v mateřském mléce.
  • Železo přispívá k normálnímu rozvoji poznávacích funkcí u dětí.

Důležité upozornění:

*Vitamíny C a D přispívají k normální funkci imunitního systému.

** Vápník a vitamin D jsou potřebné pro normální růst a vývin kostí u dětí. Jód přispívá k normálnímu růstu dětí. Kyselina alfa-linolenová podporuje rozvoj mozku a nervové soustavy. Denní dávka podle hodnot referenčního příjmu podle vyhlášky č. 54/2004 Sb. Kojení je nejpřirozenějším způsobem výživy dětí. Batolecí mléka mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu. 6/2024.

Next article