Skip to main content
Domovská stránka » Zdraví rodiny » JAK SE ZBAVIT SYNDROMU SUCHÉHO OKA?
ADVERTORIAL

Toto oční onemocnění trápí podstatnou část naší populace a jeho výskyt stále narůstá. Příčin ke vzniku syndromu je mnoho. Významnou roli hrají hormony, užívání léků či kontaktních čoček a také náš životní styl (nadměrné používání monitorů, nedostatek pohybu venku, klimatizované nebo příliš vytápěné prostory). Co vše bychom měli o této nemoci vědět?

MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO

předsedkyně České oftalmologické společnosti a přednostka Oční kliniky LF UP a FNOL

Syndrom suchého oka je jeden z nejčastějších problémů, který postihuje populaci a projevuje se v různé míře od bezpříznakového onemocnění až po obtíže výrazně snižující kvalitu života. Jedná se o stav, při němž je porušena vrstva slz na povrchu oka, tzv. slzný film. Tato vodní vrstva svlažuje rohovku, spojivku, vnitřní stranu víček, a umožňuje tak hladký a plynulý pohyb víček po oční kouli. Další důležitou funkcí slzného filmu je vyživování tkání, které pokrývá. Výskyt syndromu je popisován u 7 %–34 % populace.

Možných důvodů ke vzniku syndromu je mnoho. Často k onemocnění dochází vlivem poklesu hormonů, např. v důsledku stárnutí. Proto jsou našimi častými pacienty ženy v menopauze. Dalšími příčinami mohou být chronický zánět víček, dlouhodobé užívání některých léků, onemocnění štítné žlázy, některá autoimunitní onemocnění, operace očí nebo v okolí očí, nošení kontaktních čoček a další.

Přehled umělých slz >

Zdroj: archiv Fidia

Jedním z nejčastějších projevů je paradoxně slzení očí. Dochází k němu vlivem dráždění povrchu oka, které nemá dostatečný ochranný slzný film. Toto reflexní slzení, které podráždění vyvolává, je však nedostatečné k řešení celého problému. Mezi další symptomy řadíme pálení a řezání očí, pocit písku v oku, zamlžené vidění, zarudnutí bělma, světloplachost či únavu očí.   

Podezření na syndrom suchého oka vznikne po odebrání anamnézy, kdy nám pacient řekne všechny své subjektivní obtíže, jejich frekvenci a tíži. Po standardním vyšetření očí, které provádíme mikroskopem, můžeme přistoupit k testům, jež měří množství a kvalitu slz. Často si povrch oka obarvíme speciálními barvivy, která nám ukážou i velmi drobné defekty povrchu oka, eventuálně odumřelé buňky povrchu oka. Existují také přístroje určené k měření tloušťky slzného filmu a hodnocení kvality žláz, které produkují tukovou složku slzného filmu.

Jak si správně nakapat oční kapky? >

syndrom suchého oka
Zdroj: Adobe Stock

Základem léčby jsou kapky a gely zvlhčující povrch oka. V případě zánětu víčkových žláz doporučujeme teplé obklady víček a tlakové masáže jejich okrajů. Pokročilá stádia syndromu suchého oka vyžadují lokální užívání kortikoidních kapek, kapek s cyklosporinem či kapek vytvořených z vlastní krve (tzv. sérové kapky). Studiemi se zjistilo, že k léčbě tohoto onemocnění přispívá i rybí tuk, a to v dávce 2000mg/den.

Neexistuje jednotný postup u všech pacientů se syndromem suchého oka. U každého pacienta přistupujeme k léčbě individuálně, a sice podle jeho obtíží a dle závažnosti onemocnění.

Next article