Skip to main content
Domovská stránka » Zdraví rodiny » VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK OBSAHUJE I CUKRY A TUKY. NEBOJTE SE JICH
ADVERTORIAL

Pro správné fungování našeho organismu je nezbytná pestrá strava obsahující všechny základní živiny, tedy bílkoviny, tuky i cukry. Proč je každá z těchto složek našeho jídelníčku důležitá?

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

předsedkyně Aliance výživových poradců

Bílkoviny (proteiny) potřebujeme pro růst a vývoj, jsou navíc nepostradatelné pro správnou funkci našeho imunitního systému a jsou základními stavebními látkami buněk. Pomáhají navíc při buněčném dělení a jsou součástí pro tělo tolik zásadních enzymů a hormonů.

Měli bychom konzumovat bílkoviny jak živočišné (maso, sýry, vejce, ryby), tak i rostlinné (ořechy, obiloviny, luštěniny). Liší se totiž obsahem dalších živin (vitamíny, minerální látky). Optimální denní příjem proteinů se pohybuje mezi 0,8–2,5 g/kg váhy, záleží na věku, pohlaví, a fyzické aktivitě. Pokud nejsme siloví sportovci či děti v růstu, stačí přijmout denně 1 g/kg naší váhy. Skyr z Bohušovic je vhodnou variantou, pokud hledáme zdroj s vysokým obsahem bílkovin.

Přečtěte si více o skyrech z Bohušovic >

Mezi základní živiny patří také tuky (lipidy), které pomáhají udržovat tělesnou teplotu, zprostředkovávají vstřebávání vitamínů v nich rozpustných a jsou stavební složkou hormonů a buněčných membrán. Příjem tuku by neměl klesnout pod 20 % celkové denní energie.

Základem zdravé výživy je především pravidelnost a pestrost.

Rozhodně není třeba se jejich konzumace bát. Když jsme zdraví, dostatečně se hýbeme, jíme denně zeleninu a ovoce a přijímáme především zdravé tuky, ať už v podobě nenasycených (řepkový, olivový a lněný olej, oříšky, semínka), nebo nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo), nijak nám nemohou ublížit. Jen to s nimi nesmíme přehánět. Některé tuky dokonce pomáhají v boji s neurodegenerativními změnami, zejména tedy omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku, chia a lněných semínkách a řepkovém oleji.

Přejít na web Aliance Výživových Poradců ČR >

Pro správný vývoj a fungování lidského těla je také nezbytný dostatečný příjem cukrů (sacharidů). S ohledem na fyzický a mentální výkon by měly sacharidy tvořit 40–60 % přijaté denní energie. V kvalitních zdrojích jako jsou obiloviny, zelenina nebo ovoce, získáme navíc i vitamíny a minerální látky. Tedy v podobě brambor (ne hranolek a chipsů), krup, luštěnin, kvalitního pečiva, ovoce a zeleniny cukry do jídelníčku rozhodně patří!

vyvážený jídelníček
Zdroj: Adobe Stock

Problematické jsou především jednoduché cukry, zejména ty přidané. Prodávané sladké a ochucené výrobky jsou slazeny více, než je potřeba. Bílý jogurt má cca 4 g přirozeného cukru, ochucený až 12 g/100 g výrobku. Navíc jsou dostupné produkty i se sníženým obsahem cukru. Naleznete je nejčastěji s označením -30 % cukru.

Výživa není černobílá. Nic tedy není jen dobře nebo špatně, hovoříme-li o základních, ne o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Maso tedy patří do vyváženého a zdravého jídelníčku. Je třeba myslet na to, že každá porce našeho jídla by měla obsahovat bílkovinou složku a kousek ovoce či zeleniny. Základem zdravé výživy je pak především pravidelnost a pestrost. Skyr z Bohušovic, je správnou volbou, pokud hledáme sytou a vydatnou svačinu, která nás zasytí na delší dobu.

Next article