Bílkoviny, tuky a cukry patří mezi základní živiny a každá z nich plní v těle specifickou funkci. Není tedy dobré se nějaké z těchto složek vyhýbat. Zdravá výživa totiž stojí především na pestrosti, vyváženosti a pravidelnosti.
AVP ČR
profesní organizace výživových poradců ČR
Bílkoviny – základní stavební složka buněk
Bílkoviny (proteiny) potřebujeme pro růst a vývoj, jsou nepostradatelné pro správnou funkci našeho imunitního systému. Pomáhají také při dělení buněk a jsou součástí pro tělo tolik zásadních enzymů a hormonů.
Měli bychom konzumovat bílkoviny jak živočišné (maso, sýry, vejce, ryby), tak i rostlinné (ořechy, obiloviny, luštěniny). Liší se totiž obsahem dalších živin (vitamíny, minerální látky). Optimální denní příjem proteinů se pohybuje mezi 0,8–2,5 g/kg váhy, záleží na věku, pohlaví, a fyzické aktivitě. Pokud nejsme siloví sportovci či děti v růstu, stačí přijmout denně 1 g/kg naší váhy. Skyr z Bohušovic je vhodnou variantou pokud hledáme zdroj s vysokým obsahem bílkovin.
Jak konzumovat dostatek bílkovin? Zjistěte ZDE
Tuků se není třeba bát
Mezi základní živiny patří také tuky (lipidy), které pomáhají udržovat tělesnou teplotu, zprostředkovávají vstřebávání vitamínů v nich rozpustných a jsou stavební složkou hormonů a buněčných membrán. Příjem tuku by tedy neměl klesnout pod 20 % celkové denní energie.
Slané i sladké recepty najdete ZDE
Rozhodně není třeba se jejich konzumace bát. Když jsme zdraví, dostatečně se hýbeme, jíme denně zeleninu a ovoce a přijímáme především zdravé tuky, ať už v podobě nenasycených (řepkový, olivový a lněný olej, oříšky, semínka), nebo nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo), nijak nám nemohou ublížit. Jen to s nimi nesmíme přehánět. Některé tuky dokonce pomáhají v boji s neurodegenerativními změnami, zejména tedy omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku, chia a lněných semínkách a řepkovém oleji.
Cukry do jídelníčku rozhodně patří!
Pro správný vývoj a fungování lidského těla je také nezbytný dostatečný příjem cukrů (sacharidů). S ohledem na fyzický a mentální výkon by měly sacharidy tvořit 40–60 % přijaté denní energie. V kvalitních zdrojích jako jsou obiloviny, zelenina nebo ovoce, získáme navíc i vitamíny a minerální látky. Tedy v podobě brambor (ne hranolek a chipsů), krup, luštěnin, kvalitního pečiva, ovoce a zeleniny do jídelníčku cukry rozhodně patří!
Problematické jsou především jednoduché cukry, zejména ty přidané. Prodávané sladké a ochucené výrobky jsou slazeny více, než je potřeba. Bílý jogurt má cca 4 g přirozeného cukru, ochucený až 12 g/100 g výrobku. Existují produkty i se sníženým obsahem cukru. Naleznete je nejčastěji s označením -30 % cukru.
Jak na zdravou výživu?
Výživa není černobílá. Nic tedy není jen dobře nebo špatně. Hovoříme-li o základních, ne o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Maso tedy patří do vyváženého a zdravého jídelníčku. Je třeba myslet na to, že každá porce našeho jídla by měla obsahovat bílkovinou složku a kousek ovoce či zeleniny. Základem zdravé výživy je pak především pravidelnost a pestrost. Skyr z Bohušovic, je správnou volbou, pokud hledáme sytou a vydatnou svačinu, která nás zasytí na delší dobu.
DOMÁCÍ SKYR ZMRZLINA
Ingredience:
2 broskve
60 g třtinového cukru
250 g Skyru natur
1 čajová lžička limetové šťávy
Postup:
Broskve, nakrájené na menší kousky, dáme zmrazit, poté najemno rozmixujeme se třtinovým cukrem. Přidáme Skyr a limetovou šťávu, pokračujeme v mixování, dokud nevznikne jemné pyré. Směs dáme v misce na 2–3 hod. do mrazáku, poté znovu celý krém mixujeme.